Tuinders Nieuws

18-1 2019

Brexit-paniek - tuinders willen compensatie bij eventuele No Deal’

Ondernemersorganisaties trekken bij het kabinet aan de bel nu de Brexitdeal op een voor de Britse premier Theresa May historische nederlaag is uitgedraaid in het Britse parlement. Zo eisen tuinders boter bij de vis als er een harde Brexit komt.

Lees meer >>

18-1 2019

Bloemenexport herhaalt recordomzet

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten hebben weer een topjaar achter de rug. Dankzij een groeispurt bij de export van planten werd de recordomzet van 2017 vorig jaar herhaald.

Lees meer >>

28-12 2018

Vier invloeden van robotica op tuinbouwsector in 2019

Zoals altijd zoeken telers hun heil in de technologie voor het oplossen van problemen, zoals wereldwijd groeiende tekort aan arbeid en voedsel.

Lees meer >>

7-10 2018

VS waarschuwt voor digitale dreigingen voor precisielandbouw

Binnen precisielandbouw wordt op grote schaal gebruik gemaakt van technologie, maar dat stelt deze bedrijfstak ook bloot aan digitale dreigingen, zo waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Homeland Security in een nieuw rapport.

Lees meer >>

7-10 2018

Boer is poortwachter van zijn eigen datakluis

Een kluis om eigen data veilig in op te slaan. Of gestructureerd data in te zamelen die bedrijven over jou verzamelen. Door strengere regelgeving zijn technologie aanbieders namelijk verplicht om gebruikers toe te staan hun eigen data op te vragen.

Lees meer >>

22-7 2018

Brussel wil tijdelijk importverbod veertig soorten plantmateriaal en planten

De Europese Commissie heeft maandag een lijkt met planten bekend gemaakt waarop zij een tijdelijk importverbod in wil stellen. Het betreft veertig soorten plantmateriaal en planten uit derde landen.

Lees meer >>

10-6 2018

Vier grote veredelaars richten veredelingsplatform Breeding Accel op

Al ruim vier jaar werken KP Holland, Interplant Roses, Schoneveld Breeding en Sion Young Plants samen op gebied van veredeling. Met elkaar hebben deze onafhankelijke familiebedrijven nu Breeding Accel opgericht.

Lees meer >>

22-5 2018

Hoogseizoen voor de pioen

Met het hoogseizoen voor pioenen voor de deur kan het grote genieten voor de consument beginnen en wordt het hard werken voor de pioenenkwekers.

Lees meer >>

22-5 2018

Lichtverlies op komkommerbedrijven met LED-tussenbelichting kan behoorlijk variëren

De hoeveelheid gewas blijkt van grote invloed op het lichtverlies naar boven en naar onder. Dit blijkt uit metingen van lichtonderschepping door onderzoekers van Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw.

Lees meer >>

7-5 2018

Consument betaalt meer voor planten en bloemen

De prijs die de consument in de winkel betaalt voor bloemen en planten stijgt sinds het voorjaar van 2017 trendmatig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees meer >>

1-5 2018

Eerste stemronde Dutch Tulip Awards 2018

Er kan weer gestemd worden voor de beste marktintroductie in de sierteeltsector. Dat is waar eht om gaat bij de Dutch Tulip Award. De eerste stemronde is gestart en er kan gestemd worden tot 25 mei 2018

Lees meer >>

25-3 2018

FloraHolland stopt met Let it Grow

Twee jaar geleden werd Let it Grow gelanceerd. Deze week staat de zogenoemde Demo Day van het tweede incubatieprogramma op de planning en daar blijft het blijkbaar bij.

Lees meer >>

25-3 2018

Keukenhof 2018 van start

Keukenhof 2018 is donderdag 22 maart officieel open voor het publiek. Buiten is het nog behoorlijk kaal. In de paviljoens zorgen gewassen als orchidee, tulp, amaryllis, hortensia, hyacint en kalanchoë voor ruim voldoende kleur.

Lees meer >>

18-3 2018

Nieuwe Westlandroute eindelijk open

Hij lonkt al sinds 2015, maar morgen is het eindelijk zo ver. De Verlengde Veilingroute wordt dan eindelijk aangesloten op de al bestaande Veiling-route en gaat vanaf dan door onder de nieuwe naam Westlandroute.

Lees meer >>

24-2 2018

Holstein Flowers lanceert unieke Virtual Tour door gerberakassen

Wie altijd al eens door een eindeloze bloemenzee wilde lopen, kan dit nu doen vanuit zijn eigen stoel. Sinds kort biedt Holstein Flowers uit De Lier de mogelijkheid om met een virtual tour rond te lopen door de beide kwekerijen van het bedrijf.

Lees meer >>

18-2 2018

Greenpeace toont weer verboden middelen aan op bloemen

Na het onderzoek wat Greenpeace in december deed op kerstplanten, zijn nu ook Valentijnsboeketten onderzocht op verboden en bij-onvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Lees meer >>

11-2 2018

Hogere wiskunde in de Westlandse kassen en planten telen als wetenschap

Ter Laak Orchids in Wateringen won eind januari met de International Grower of the Year Award de Oscar onder de sierteeltprijzen. Het bedrijf wil deze prijs met beide handen aanpakken om flinke stappen voorwaarts te maken in de ontwikkeling.

Lees meer >>

28-1 2018

1 op de 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen

Het totale percentage van glastuinders dat aangeeft bereid te zijn om te investeren in zonnepanelen is tussen 2013 en 2017 gestegen naar 16,5 procent.

Lees meer >>

19-1 2018

Ruim half miljoen voor High Tech kassen en sensortechnologie in bloementeelt

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag stellen samen hier ruim één miljoen euro aan ondersteuning beschikbaar voor 4 projecten waarbij 47 ondernemingen betrokken zijn.

Lees meer >>

14-1 2018

Wederom goed jaar voor tuinders

De tuinbouwsector heeft voor het derde jaar op rij goede zaken gedaan.

Lees meer >>

8-1 2018

Storm richtte vooral veel schade aan in glastuinbouw rond Bleiswijk

De storm die woensdag 3 januari over Nederland trok heeft naar schatting van verzekeraar Interpolis in de agrarische sector tussen de 7 en 10 miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Lees meer >>

8-1 2018

Vergrijzing komt hard op tuinbouwsector af

De toezichthoudende organisaties in de tuinbouw moeten vergrijzing van personeel opvangen en tegelijk meer taken uitvoeren.

Lees meer >>

15-12 2017

Groen experience center Floriworld wordt nieuwe internationale trekpleister

Eind 2019 opent experience center Floriworld de deuren in Aalsmeer. Initiatiefnemers en ontwikkelaars hebben de afspraken geformaliseerd en weten zich naar eigen zeggen verzekerd van het commitment van de gehele sierteeltsector.

Lees meer >>

15-12 2017

Krijg 25x meer data van je perceel

onderzoeksinstituut HLB combineert aaltjes- en bemestingsmonsters. Met het sensorlaboratorium van SoilCares is analyse van veel bodemmonsters voordelig.

Lees meer >>

10-12 2017

Oplossing stapelen Deense karren in zicht

Tijdens dit overleg hebben de ondernemers hun oplossingen gepresenteerd voor het wegnemen van de onaanvaardbare risico’s bij het werken met gestapelde karren.

Lees meer >>

26-11 2017

Vijf jaar terug een droom, nu werkelijkheid

Waar in andere sectoren (zoals in fruit) de laatste sorteertechnologie in rap tempo werd geïmplementeerd, bleef de uienindustrie een beetje achter.

Lees meer >>

19-11 2017

Rotterdamse haven experimenteert samen met FloraHolland met blockchain technologie

Eén van de experimenten die uitgevoerd gaat worden is een proef met ABN AMRO en Royal FloraHolland, waarbij met behulp van blockchain informatie wordt gedeeld over containers met bloemen.

Lees meer >>

19-11 2017

Rotterdamse haven experimenteert samen met FloraHolland met blockchain technologie

Eén van de experimenten die uitgevoerd gaat worden is een proef met ABN AMRO en Royal FloraHolland, waarbij met behulp van blockchain informatie wordt gedeeld over containers met bloemen.

Lees meer >>

13-11 2017

Winnaars Dutch Flower Group Awards

Marco van Zijverden reikte donderdagmiddag 9 november op de Trade Fair de Dutch Flower Group Awards uit.

Lees meer >>

13-11 2017

Digitale revolutie op de World Flower Summit

Tijdens de eerste World Flower Summit, die dinsdag 7 november in Aalsmeer gehouden werd, stond ketenintegratie als belangrijkste onderwerp op het programma.

Lees meer >>

5-11 2017

Telers aanpakken die fout zijn met personeel

LTO Glaskracht benadrukt zaterdag dat telers en uitzendbureaus die niet conform de regels omgaan met hun personeel moeten worden aangepakt.

Lees meer >>

5-11 2017

Er komen mooie dingen aan

Er zijn ongeveer 700 deelnemers aan de Trade Fair in Aalsmeer, voor velen dè beurs van het jaar en ze leven er naartoe, ze hebben er zin

Lees meer >>

22-10 2017

Maxim Hartman laat plant als vrouwenmagneet zien in nieuwe campagne

Aan de hand van zes woonplanten laat Maxim Hartman de Nederlandse man zien dat planten echte vrouwenmagneten zijn.

Lees meer >>

22-10 2017

Plant Collect maakt elke plant traceerbaar via ViridiCode

Plant Collect kondigt aan vanaf komend voorjaar elke plant in de keten, van kweker tot consument, volledig traceerbaar te maken

Lees meer >>

15-10 2017

Student verwacht blockchain revolutie in sierteelt

Blockchain heeft de mogelijkheden om de sierteeltsector revolutionair te veranderen.

Lees meer >>

15-10 2017

Nederland is grootste insectenimporteur van de EU

Van alle EU-landen importeert Nederland voor het meeste geld aan levende insecten, die worden gebruikt voor duurzame gewasbescherming of als (vee)voeding.

Lees meer >>

27-8 2017

Uniform MPS-vignet en platform geven consument inzicht in duurzaamheid van de sierteel

Woensdag 23 augustus is het nieuwe uniforme MPS-vignet geïntroduceerd dat consumenten informeert over de duurzaamheid van sierteelt producten.

Lees meer >>

27-8 2017

Russen kopen eindelijk weer Nederlandse bloemen

De boycot van westerse groente, ingesteld voor de Russische president Poetin, zorgde tevens voor een scherpe daling van de verkoop van bloemen en planten aan Rusland.

Lees meer >>

20-8 2017

MPS introduceert 1 vignet dat consument inzicht geeft in productiewijze

MPS komt met een nieuw vignet. Voortaan is er maar één aanduiding voor kwekers die gecertificeerd zijn voor MPS ABC, MPS-GAP, MPS-SQ of MPS ProductProof.

Lees meer >>

20-8 2017

Loos je bijna nooit water, neem dan een uitrolbare watertank

Voor glastuinbouwbedrijven die slechts één of twee keer per jaar water lozen of bij een calamiteit, is een investering in een silo niet altijd zinvol.

Lees meer >>

12-8 2017

Nederlandse agrarische sector loopt voorop met circulariteit

De Nederlandse agrarische heeft de laagste ecologische voetafdruk ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe Insights publicatie van ABN AMRO.

Lees meer >>

7-8 2017

Bayer en Syngenta steunen glastuinbouw bij waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg

LTO Glaskracht werkt samen met het Hoogheemraadschap van Delfland aan de realisatie van de collectieve waterzuivering AWZI-NW.

Lees meer >>

7-8 2017

Op zoek naar kansen in tuinbouwgebieden Ethiopië

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseert van 18 tot 23 september 2017 een missie naar Ethiopië.

Lees meer >>

25-6 2017

Aantal meldingen bouw Groen Label Kas in 2016 meer dan verdubbeld

In 2016 is het aantal meldingen van de bouw van een Groen Label Kas gestegen tot 98, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 38 in het jaar daarvoor.

Lees meer >>

19-6 2017

Nieuw investeringsfonds van 75 miljoen voor Nederlandse hightech-, medtech- en agritechbedrijven

Innovation Industries is een nieuw technologiefonds dat de komende 10 jaar gaat investeren in circa 20 veelbelovende hightech-bedrijven in Nederland.

Lees meer >>

19-6 2017

LetsGrow.com zet studenten in als adviseur

Het online registratieplatform LetsGrow.com, waarvan zo’n 750 tuinders gebruik maken, gaat deze zomer studenten inzetten om tuinders te helpen bij het analyseren van gegevens over kasklimaat, gewas, arbeid en energieverbruik.

Lees meer >>

11-6 2017

Zorg dat je geen Xylella krijgt

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst op de vestiging van Royal FloraHolland in Naaldwijk is met name pot-, perk- en terrasplantentelers ingepeperd dat ze er goed aan doen preventieve maatregelen te nemen tegen een besmetting met Xylella.

Lees meer >>

11-6 2017

De FlowerTrials noviteiten van vrijdag 9 juni

Afgelopen vrijdag is de special van de FlowerTrials verschenen in het Vakblad voor de Bloemisterij.

Lees meer >>

4-6 2017

Wout - de kamerboom die je least en slechts drie keer per jaar hoeft water te geven

Een oerdegelijke decoratieve groene boom voor in de woonkamer die je least voor €19 per maand. Dat lijkt veel geld, maar daar staat tegenover dat je er verder geen omkijken naar hebt.

Lees meer >>

4-6 2017

Blijvende zoektocht naar perfecte doos voor snijanthurium

Het aantal verpakkingen voor snijanthurium blijft groeien. Op de relatiedag van veredelaar Anthura op 1 juni werden er weer een paar gepresenteerd.

Lees meer >>

29-5 2017

Internationale cursisten kijken in de keuken bij Stolk Orchids in Waddinxveen

Internationale deelnemers aan een cursus biologische oplossingen in de sierteelt hebben eind vorige week een bezoek gebracht aan Stolk Orchids.

Lees meer >>

21-5 2017

NEN zoekt deelnemers normcommissie teeltsubstraten en bodemverbeterende middelen

De NEN nodigt betrokken uit deel te nemen aan de nationale normcommissie die meebepaalt over de Europese normen voor teeltsubstraten, bodemverbeterende middelen of compost.

Lees meer >>

21-5 2017

Telers zijn te geremd in alternatieve remmethoden

Na de voedingssectoren ligt nu ook de sierteeltsector onder een vergrootglas van milieuorganisaties.

Lees meer >>

15-5 2017

Verlenging regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw

Staatssecretaris van Dam heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat hij voornemens is de looptijd van de regeling Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw te verlengen.

Lees meer >>

28-4 2017

Glastuinbouwfonds voor kleine toepassingen toegekend

In de eerste ronde van het Fonds Kleine Toepassingen van 2017 zijn door LTO Glaskracht Nederland drie aanvragen ingediend.

Lees meer >>

28-4 2017

Geen effecten van bodemverbeterende middelen tegen aaltjes in biologische kasteelt

Over het effect op langere termijn, of over het effect bij een lagere initiële druk, kon geen uitsluitsel worden gegeven.

Lees meer >>

28-4 2017

Voorlopig moeten we het met stomen doen

Het plantjes poten op gestoomde grond is in ieder geval heerlijk. En wortelen dat ze doen!

Lees meer >>

9-4 2017

Glastuinbouwbedrijven kiezen voor collectieve waterzuivering

Afgelopen week hebben ruim 60 tuinbouwbedrijven het lidmaatschap aangevraagd voor de coöperatie Tuinbouw Water Zuivering De Vlot.

Lees meer >>

9-4 2017

Gerbera

In Canada worden niet zoveel bloemen geteeld. Het is lastig opboksen tegen de import van Ecuador en Colombia.

Lees meer >>

26-3 2017

Ondernemers weten MIT-subsidie te vinden

Ondernemers in het mkb die willen innoveren, weten de regeling voor MIT-subsidie te vinden.

Lees meer >>

26-3 2017

De drie pijlers voor de vergroening van de glastuinbouw

Glastuinders ambiëren vergroening van hun sector, maar kunnen het niet alleen.

Lees meer >>

19-3 2017

Tuinbouw werkt aan nieuw milieucertificaat naast Milieukeur

Afzetpartijen in de tuinbouw willen voor de zomer een eigen milieucertificaat testen.

Lees meer >>

5-3 2017

Tuinbouwmissie naar VS en Canada

Van dinsdag 11 tot en met dinsdag 18 juli 2017 vindt een Nederlandse handelsmissie plaats naar de toonaangevende tuinbouw regio's British Colombia en Washington State.

Lees meer >>

5-3 2017

Duurzamer telen moet je aan de markt overlaten

VNL vindt dat tuinders veel te veel belast worden met regelgeving. Met toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen heeft de partij weinig op.

Lees meer >>

26-2 2017

Tuinbouwwaterzuivering De Vlot gaat door

Circa 40 ondernemers hebben ingestemd met het oprichten van een coöperatie voor tuinbouwwaterzuivering De Vlot.

Lees meer >>

26-2 2017

Virtueel voorproefje van Kom in de Kas 2017

Kom in de Kas heeft een 360 graden video gelanceerd om consumenten te enthousiasmeren voor een bezoek aan de 40e editie van Kom in de Kas op 1 en 2 april.

Lees meer >>

19-2 2017

Winterlichtkas bij Wageningen University and Research officieel geopend

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft op 16 februari de experimentele Winterlichtkas op de Bleiswijkse onderzoeklocatie van Wageningen University & Research officieel geopend.

Lees meer >>

12-2 2017

Van Dam versnelt duurzame gewasbescherming niet

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken komt niet met extra maatregelen om knelpunten in de gewasbescherming versneld aan te pakken.

Lees meer >>

12-2 2017

Kwekers mogelijk slachtoffer nieuwe importheffingen Trump

Trump wil het bijna onmogelijk maken voor Amerikaanse bedrijven om bepaalde goederen uit de Europese Unie te importeren door een zeer sterke verhoging van importtarieven.

Lees meer >>

6-2 2017

Bloemen- en plantenverpakker Broekhof wil USA inpakken

Broekhof, de leverancier van bloemen- en plantenverpakkingen, heeft een vestiging geopend in de Verenigde Staten.

Lees meer >>

6-2 2017

Sierteeltareaal Colombia naar 7000 hectare

In de afgelopen 30 jaar is Colombia uitgegroeid tot de grootste exporteur van bloemen naar de Verenigde Staten en de tweede wereldwijd.

Lees meer >>

28-1 2017

Glastuinbouw; de nieuwe werkelijkheid

De glastuinbouwsector bloeit weer op. Veel ondernemers wisten in 2015 en 2016 een mooi rendement te behalen en hierdoor wordt er weer geïnvesteerd.

Lees meer >>

28-1 2017

Tien glastuinbouwondernemers uit Steenbergen gaan collectief water zuiveren

Tien glastuinbouwondernemers uit Steenbergen gaan in het kader van de verplichte zuivering van restwaterstromen per 1 januari 2018 als collectief water zuiveren.

Lees meer >>

28-1 2017

LTO Glaskracht Nederland inventariseert mogelijkheden voor warmteclusters

Warmtelevering kan voor een aanvulling op en vervanging van bestaande mogelijkheden in de energievoorziening zorgen.

Lees meer >>

28-1 2017

Areaal biologische tuinbouw nam in 2016 met circa 7% toe

Het biologische areaal voor tuinbouw in de vollegrond nam in 2016 met 7,2% toe tot 2682 hectare.

Lees meer >>

31-12 2016

Ondersteuning jonge boeren en tuinders blijft van groot belang

Slechts 40% van de agrarische bedrijven heeft een bedrijfsopvolger.

Lees meer >>