Brexit-paniek - tuinders willen compensatie bij eventuele No Deal’


modelovereenkomst LTO

 

 

Ondernemersorganisaties trekken bij het kabinet aan de bel nu de Brexitdeal op een voor de Britse premier Theresa May historische nederlaag is uitgedraaid in het Britse parlement. Zo eisen tuinders boter bij de vis als er een harde Brexit komt, meldt RTLZ.  

LTO Nederland roept het kabinet op om zoveel mogelijk douaneambtenaren en keuringsdiensten in te zetten. Die moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week doorwerken. De organisatie wil compensatie van de overheid als leden schade lijden doordat ze bijvoorbeeld met bederfbare waar aan de grens moeten wachten. De land- en tuinbouwers wijzen er bij RTLZ op dat het kabinet €651 miljoen heeft vrijgemaakt voor een harde Brexit en eist dat een deel van dat geld voor de sector wordt gebruikt.

‘Spuugzat’

Volgens VNO-NCW zijn ondernemers de onzekerheid rond Brexit ‘spuugzat’ en moet alles op alles worden gezet om een Brexit zonder deal te voorkomen, schrijft RTLZ. De werkgeversorganisatie pleit voor uitstel, als dat nodig is. VNO-voorzitter Hans de Boer prijst het kabinet om de voorzorgsmaatregelen die worden getroffen voor een harde brexit, maar vreest toch chaos als het zover zou komen. Wat hem betreft moet premier Rutte ingrijpen. ‘Premier Mark Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren, zonder dat we de onderhandelingspositie van de EU ondergraven, aldus De Boer. Jacco Vonhof van MKB Nederland noemt de Brexit ‘een triest proces dat alleen verliezers lijkt te kennen’. Hij roept zijn achterban op om zich op het zwartste scenario voor te bereiden.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de lijst