Verkoop elektrische occasions aan consumenten verdubbeld


In tegenstelling tot plugin-hybrides worden de meeste elektrische auto's in eigen land verkocht. 

De B2C verkoop van volledig elektrische tweedehands auto's is de eerste 7 maanden van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De absolute cijfers zijn overigens nog steeds heel beperkt: VWE meldt aan Automotive dat het dit jaar ging om 1.095 verkochte elektrische occasions, vorig jaar om 515. Gemiddeld staat een elektrische auto 42 dagen te koop, 27 dagen minder dan benzineauto's. BNR Nieuwsradio besteedt aandacht aan de ontwikkeling en laat Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders aan het woord. Die verklaart de groei vooral uit het beschikbaar komen van - voor consumenten aantrekkelijk geprijsde - elektrische (ex-lease) auto’s. De nieuwverkoop van elektrische auto's stijgt jaarlijks sterk. 

Opvallend is dat elektrische auto’s veel minder worden geëxporteerd dan de plugin-hybrides. Daarvan werd volgens het Nationaal Occasion Onderzoek van VWE in 2017 de helft naar het buitenland verkocht. Van het tweedehands elektrisch wagenpark verdwijnt ongeveer een kwart over de grens. Van de in 2017 verkochte elektrische occasions werd 41 procent door autobedrijven aan particulieren verkocht.

Van Biezen is blij dat steeds meer particulieren nu ook elektrisch gaan rijden. Particulieren profiteren niet van het nultarief fiscale bijtelling, maar wel van het feit dat over een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald. En de prijzen dalen. “Ik heb net even gekeken: bij Autotrader.nl staan op dit moment 1.100 elektrische auto's te koop, waarvan zo'n 120 onder de 15.000 euro”, vertelt hij op BNR Nieuwsradio. “Dus ook wat prijsniveau betreft komt het nu richting een bedrag dat ook particulieren kunnen betalen. Per honderd kilometer betaal je ongeveer 4 euro aan elektriciteitskosten. Met een benzineauto is dat al gauw het dubbele.” Uit de Autodata Occasion Index blijkt wel dat de prijzen van EV-occasions weer stijgen.


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst