Auto-industrie in de ban van Artificial Intelligence


Wie is niet opgegroeid met de droom van een AI (kunstmatige intelligentie) die de auto kan “bezielen”, zoals de VW Kever “Herbie” in de jaren ’60, tot de zwarte Pontiac Firebird Transam “KITT” in de jaren ’80 en de huidige “Lightning Mc Queen” van Steve Job’s Pixar Studio? De droom is altijd dezelfde: met behulp van een AI kan een middelmatige auto zich met de wereldklasse meten; de enorme behendigheid van Herbie en de astronomische snelheid van KITT, als de turbo-boost werd ingeschakeld, werden ze te veel voor het veld aan tegenspelers. McQueen is een wat ander verhaal, deze hybrid van Corvette/ GT en Nascar lijkt vooral een zelfreflectie van de Amerikaanse auto-industrie over wat ze verloren heeft, maar ook in deze kinderanimatie wordt de top behaald met behulp van AI.

De zelfrijdende auto

Maar wat zijn de actuele ontwikkelingen in de auto-industrie met AI? Als we de ontwikkelingen voor de industrie zelf, zoals AI voor onderhoud en voor verkoop, ter zijde laten is het uiteindelijke doel bekend: de volledig autonome auto. Maar om daar te komen moet er veel gedaan worden aan vooral de prijs van de technologie, en het publiek -en daarmee de overheid- zullen ook een stap voorwaarts moeten maken in hun denken over AI.

Hierin heeft Nederland nu al een voortrekkende rol in de wereld: autonome auto’s zonder stuur mogen met RDW ontheffing de weg op. Er bestaan al autonome bussen, die net als geautomatiseerde metrotreinen op een exclusieve baan rijden. Er lijkt in Nederland dus minder weerstand te bestaan tegen een AI die voertuigen controleert- wellicht komt dit door de dominante logistiek, die al lang AI robots gebruikt in warehouses, én op een fysiek enorme schaal (denk aan de haven van Rotterdam). Uber heeft duidelijk dezelfde implementatie voor ogen met zelfsturende taxi’s (bekend van de film Total Recall, waar de AI zelfs cynisch en grof is).


Lees meer bij de bron van dit artikel
<< Terug naar de nieuwslijst